Ni s-a întâmplat tuturor, fără doar și poate, să avem crampe la stomac, diaree, greață, sau să fim balonați. Când trecem printr-o stare proastă, este aproape imposibil să facem față sarcinilor zilnice. Tocmai de aceea, o idee bună ar fi ca în asemenea zile să urmăm o dietă simplă, în care să includem anumite alimente care ne pot calma simptomele neplăcute.
- Banane. Sunt ușor digerabile și, în general, sunt foarte prietenoase cu stomacul. În plus, conțin pectină –o fibră solubilă – care ajută la buna funcționare a intestinelor.
- Orez alb – atunci când stomacul nostru este deranjat, este bine să consumăm o ceașcă de orez alb, fiert după metoda: o măsură de apă/2.5 măsuri de orez, cu foarte puțină sare, sau chiar fără, dacă suportăm gustul. Orezul facilitează absorbția fluidelor și combate diareea. Dacă simptomele voastre s-au mai ameliorat, nu vă aruncați la alimente grele, ci continuați să consumați, măcar câteva zile, orez brun și quinoa, bogate în antioxidanți și alți nutrienți esențiali.
- Ghimbir – ajută digestia și taie simptomele de greață, care însoțesc de regulă deranjamentele stomacului sau toxiinfecțiile alimentare. Puteți opta pentru ceai de ghimbir, sau chiar puteți mesteca o bucățică de ghimbir proaspăt.
- Sosul de mere. Ca și bananele, merele sunt o sursă bună de pectină, iar în cazurile de deranjamente la stomac se recomandă consumarea lor gătite, deoarece vor fi mai ușor de digerat. Coaceți-le în cuptor, apoi pasați miezul cu cu furculița. Le puteți adăuga și puțină scorțișoară, deoarece ajută la o digestie bună.
- Ceai din ierburi. Nimic nu ne face mai bine atunci când ne simțim rău decât o ceașcă cu ceai călduț. Menta și mușețelul sunt foarte indicate în problemele digestive.
- Iaurt grecesc. Majoritatea lactatelor sunt greu de digerat, însă acest tip de iaurt, care conține bacterii benefice pentru organism, poate reduce balonarea și ajută la digestie.
V-ar putea interesa și:
Ce provoacă balonarea și cum putem evita această problemă neplăcută